etimesgut
0 (312) 911 44 10

Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Pedodonti olarak da bilinen “Çocuk diş hekimliği” diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Çocukların diş sağlığını geliştirmeyi amaçlayan bu uzmanlık, aileler için de eğitici kaynaklar ve koruyucu diş hekimliği geliştirme konusunda yoğun şekilde çalışmaktadır. Çocuk diş hekimliği uzmanlığı; bebeklik, çocukluk ergenlik dönemine kadar 15-16 yaş koruyucu ve düzeltici diş tedavi hizmetleri ile ilgilenmektedir. Genel anestezi uzmanları ile birlikte sedasyon ve genel anestezi tekniklerini de kullanarak tedavi hizmeti sunumu klinik pratiklerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu yöntemlerle çocukta diş hekimi korkusu oluşmadan bir seferde tüm diş tedavilerinin yapılması sağlanmaktadır.

 

Çocuk Diş Dolgusu
Çocuk diş dolgusu, çürük nedeni ile madde kaybına uğramış dişlerin, çürük temizlendikten sonra çeşitli materyaller ile doldurularak dişin doğal şeklinin kazandırılmasıdır.
Bu tedavinin amacı, çürüğün ilerlemesinin durdurulması, hassasiyetin giderilmesi, dişin canlılığının korunması ve dişin çiğneme ve estetik işlevinin devam ettirilmesidir.
Önerilen tedavi uygulanmazsa çürük ilerler, kanal tedavisi veya dişin çekimi gerekli olabilir.

Süt Dişi Amputasyon
Süt dişi Amputasyon, günümüzde süt dişlerinde yaygın olarak kullanılan bir tedavi şeklidir. Diş çürüğünün çok ilerlediği durumlarda yapılır.

Çürük doku ve bundan etkilenen sinir ve damarların uzaklaştırılmasıyla yapılır. Dişin canlı kalması ve fonksiyonuna devam ettirilmesi amaçlanır. Amputasyon tedavisinden sonra dişin üstüne dolgu ya da kron kaplamalar yapılır.

Süt dişlerine uygulanan amputasyon ve kanal tedavilerine başlamadan önce dişe anestezi uygulanır. Dişlerin uyuşturulmasından sonra çocuğunuz herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmez.

Enfeksiyonun çok ilerlediği durumlarda süt dişinin çekimine karar verilebilir. Bu durumlarda yer tutucu yapılması ayrıntısı atlanmamalıdır.

Pedodonti Hangi Tedavileri Yapar?

Süt ve genç daimi dişlerin tedavileri; koruyucu uygulamalardan, dolgu ve kanal tedavilerine, dişlerde meydana gelen travmalardan erken süt dişi kaybına bağlı olarak ileride ortaya çıkabilecek ortodontik sorunların engellenmesi için yapılacak yer tutucu apareylere kadar uzanan geniş bir yelpazede değerlendirilebilir.

Süt Dişleri ve Bakımı Nasıl olmalıdır?

Bebeğin süt ve mamayla beslendiği dönemde ağızda süt ya da mama artığı kalmaması erken çocukluk çağı çürüklerini önemli ölçüde engelleyecektir.

Ağızda süren diş sayısı arttıkça yumuşak uçlu ve bebeklere özel diş fırçalarının kullanımına geçilebilir. Çocuğa düzenli fırçalama alışkanlığının kazandırılması mümkün olduğunca erken başlamalıdır.

Çocuk diş
çocuk diş

Kliniğimizde ilk randevunuzdan son kontrol muayenenize kadar her süreçle özenle ilgileniyoruz, ağız ve diş sağlığı kadar memnuniyetiniz de bizim ve doktorlarımız için önceliklidir.

Dt. Hakim TÜRKOĞLU Etimesgut Diş Kliniği – Web sitesinde bulunan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır.

Copyright © 2022