Diş hekimliğinin “Periodontoloji” diye adlandırdığımız bilim dalı, dişlerin çevresini oluşturan destek yapıların (kemik, diş eti, sement, periodontal memran) hastalık, teşhis ve tedavi yöntemlerini inceleyen bilim dalıdır. Dişleri çevreleyen tüm bu dokular “periodontal dokular” olarak adlandırılır. Sağlıklı bir oklüzyonun yanı sıra güzel ve düzgün dişlere sahip olmak için ortodontik diş telleri mükemmel bir yoldur. Bunun için ağız hijyenini unutmamak gerekir, çünkü ağız hijyeni ortodontik tedavi sırasında büyük önem taşır.
Sağlıklı diş eti açık pembe renkte, tıkız kıvamlı, mat, diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı gibi sonlanan, kurutularak çıplak göz ile bakıldığında yüzeyinde portakal kabuğundakini andıran pütürler görülen bir dokudur. Sağlıklı diş eti dişi boyun bölgesinde bir yaka gibi sarar ve burada dişi çevreleyen bir oluk meydana getirir. “Diş eti oluğu” denilen bu yapı, hastalanan dokuda derinleşir ve diş hekiminin hastalığı teşhis etmesinde ve tedavi yaklaşımını saptamasında belirleyici rol oynar. Sağlıklı diş eti, diş fırçalama ile kanamaz.
Diş eti hastalıklarının tedavisi hastalığın tipine ve şiddetine göre belirlenir. Bunlardan ikisi aşağıdaki tedavi yöntemleridir.
Gingivitisin çok erken dönemlerinde, hastanın ağız hijyen standartının yükseltmesi ve bir diş eti hastalıkları uzmanı tarafından dental plak kontrolü ile ilgili bilgilendirilmesi, hastalığın tedavisi için yeterli olabilir. İlerlemiş gingivitisin tedavisi diş yüzeyi temizliği (diştaşı temizliği =detartraj) ile yapılır. En az iki seans süren bu tedavide, tüm periodontal hastalıkların tedavisinde olduğu gibi hastanın ağız hijyen standartının yükseltilmesi amaçlanır.
Periodontitisin tedavisinde de hastanın ağız hijyen stadardının yükseltilmesi birinci derecede önem taşır. Tedaviden sonra kazanılan sağlığın korunması da ancak bu şekilde mümkündür. Diş hekimi diş yüzeyi temizliği ile tedaviye başlar. Bir kaç seans süren bu tedaviyi, diş kök yüzeylerinin kürete edilmesi işlemi takip eder. Periodontitisin erken aşamalarında bu tedaviler dokuların sağlığına kavuşması için yeterli olabilir. Hastalığın daha ilerlemiş formlarında diş taşı temizliğini takiben cerrahi müdahale şarttır. Kemik yıkımının ilerlediği bu vakalarda hastalık nedeniyle kaybedilen sert (kemik) ve yumuşak (diş eti) dokuları eski seviyelerine getirmek amacıyla çeşitli teknikler kullanılarak cerrahi operasyonlar uygulanmaktadır. Periodontitisin tedavisinde amaçlanan, hastalık nedeniyle Böylelikle, periodontal cebin sığlaştırılması ve alveol kemiğindeki yıkımların düzeltilmesi sağlanmakta ve hastanın daha rahat temizleyebileceği bir doku alanı oluşturulmaktadır. Tüm bu ileri cerrahi yöntemlere rağmen bazı ilerlemiş vakalarda ağızda tutulması mümkün olmayan dişlerin çekimi, tedavi planının bir parçası olabilir.
Cerrahi yöntemler, rezektif ve rejeneratif (yapılandırıcı, kemik ve/veya diş eti dokusunu arttırmaya yönelik) olarak iki gruba ayrılmaktadır. Rezektif Yöntem Gingivektomi Gülüş esnasında en önemli kriterlerden biri dişetleridir. Pembe estetik adını verdiğimiz bu bölgede gereğinden fazla görünen diş etleri ya da asimetrik diş eti seviyeleri mevcutsa bu durumu düzeltmeden estetik bir diş hekimliği uygulamasından bahsetmek imkansız olur. Estetik Diş Hekimliği uygulamalarından olan Estetik Plastik Diş Eti Cerrahisi ile bu tip fazla görünen ya da asimetrik seviyelenmiş dişetlerini düzeltmek mümkündür. Daha sonra uygulanacak Laminate Vener Porselen ya da Metal desteksiz Zirkonyum Porselenler ile beklentilerin ötesinde estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.
Depigmentasyon tedavisi adı verilen diş etindeki koyu kahverengi-siyah renkleşmelerin azaltılması ve yok edilmesi lazer kullanılarak yapılmaktadır.
Diş hekimliğinin "Periodontoloji" diye adlandırdığımız bilim dalı, dişlerin çevresini oluşturan destek yapıların (kemik, diş eti, sement, periodontal memran) hastalık, teşhis ve tedavi yöntemlerini inceleyen bilim dalıdır. Dişleri çevreleyen tüm bu dokular "periodontal dokular" olarak adlandırılır.
Tedaviden hemen sonra diş temizliği hasta için zorlu olsa da fırçalama ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir. Aynı zamanda antiseptik ağız gargaraları da kullanılabilir. İlk günlerde hafif kanamalar görülebilir.
Kliniğimizde ilk randevunuzdan son kontrol muayenenize kadar her süreçle özenle ilgileniyoruz, ağız ve diş sağlığı kadar memnuniyetiniz de bizim ve doktorlarımız için önceliklidir.
Dt. Hakim TÜRKOĞLU Etimesgut Diş Kliniği – Web sitesinde bulunan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır.
Copyright © 2022