Ortodonti Nedir?
Ortodonti, günümüzde çene ve diş bozukluklarıyla teşhis eden ve tedavisinde rol oynayan bilim dalı olmaktadır. Ortodontik tedavi esnasında küçük çocuklar başta olmak üzere çene gelişimine yardım ederek, dişlerin doğru pozisyonlarda çıkmasına yardımcı olunmaktadır.Bunun beraberinde yetişkin kişilerde ise oluşan çarpıklık gibi birçok olumsuzluk düzeltilerek çene yüz bozuklukları eski haline getirilir. Ortodontik tedavi ile bireyler daha sağlıklı bir dişlere sahip olurken bunun beraberinde estetik bir görünüme de sahip olur. Ortodonti ile birlikte doğuştan olan çene ve yüz bozuklukları da tedavisi uygulanır.
Ortodontik Problemlerin Nedenleri Nelerdir?
Çene darlığı nedeniyle dişlerin sıkışık, çapraşık yerleşmiş olması, geniş çene ve çeneye göre küçük dişler varsa dişlerin aralıklı dizilmiş olması, dilin büyük olması nedeniyle ön dişlerde ileri sürme olması, parmak emme alışkanlığı nedeniyle tavşan diş dediğimiz şekil, yön bozukluğu ya da çapraz kapanma sorununun olması, dişlerin olması gereken yerlerde olmayıp ağız içi diş diziliminin anormal olması, alt çenenin üst çeneye göre daha geride konumlanması, alt çenenin üst çeneye göre ileride konumlanması, ağız kapandığında üst dişlerin alt dişlerin üzerine gelmeyerek ortada açık alan kalması (üst dişler bir kutunun kapağı gibi düşünürsek alt dişlerde kutu ise; üst dişler alt dişleri kapatarak arada boşluk kalmadan ağızda tam kapanış olmalı. Tam kapanışın olmaması da bir ortodontik problemdir) Çocuklukta dişlerin erken kaybı nedeniyle sonradan çıkan daimi dişlerin yerlerinin hatalı oluşu ya da komşu dişlerin çekilmiş olan süt dişi boşluklarına devrilmesi nedeniyle daimi dişlerin çıkamamış olması, yirmi yaş dişlerinin diğer dişleri iterek yerlerini değiştirmesi, uyurken sürekli ayni tarafa yatılması, hormonal düzensizlikler, bunların dışında farklı pek çok genetik diş ve çene bozukluğu ortodontik probleme neden olabilir.
Ortodonti Tedavisi Hangi Yaşta Uygulanıyor?
Ortodonti uzmanı ve tedavisi, her yaş grubu için uygulanabilir bir tedavi çeşidi olmaktadır. Önemli olan unsur ise diş bozukluğunun nasıl olduğu ve hangi aşamada olduğu konusudur. Mevcut bozukluk sadece diş kaynaklı ise her yaşta tedavi olur. Ancak iskelet sistemi ile birlikte bir sorun bulunuyorsa bu doğrultuda hastanın ergenlik zamanı geçmesi beklenir.Yetişkinlik döneminde ise iskelete bağlı sorunlardan dolayı cerrahi operasyonların tedavi ile birlikte olması planlanmaktadır. Diş çarpıklığı için bazı tel malzemeleri kullanılır. Bunun yanı sıra dişlerin dizilimi konusunda problemi olan hastalarda, günümüzdeki en büyük sorun diş tellerinin görünüm açısından estetik olmamasıdır. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte şeffaf görünmeyen teller oluşturulmasıyla hastalar için büyük bir avantaj olmaktadır.
Ortodonti Çeşitleri
Overbite:Üst ön dişler alt ön dişlere göre çok önde konumlanmıştır.
Underbite: Alt ön dişler üst ön dişlere göre daha önde ya da üst dişler alt dişlere göre daha geride konumlanmıştır.
Crossbite(çapraz kapanış): alt ve üst ön dişler üst üste kapanır.
Openbite (açık kapanış): üst ön dişlerinizin orta hattı alt ön dişlerinizin orta hattı ile çakışmaz.
İlk randevuda doktorunuz kapsamlı bir ortodontik muayene yapacak, ortodontik tedaviye gerek olup olmadığı şayet gerekli ise ne zaman yapılması gerektiği konusunda size bilgi verecektir.
Dişleri hareket ettirmek, kasları ya da çenelerin büyümesini etkilemek amacıyla yapılabilecek tedavi sabit ya da hareketli olabilir. Bu tedaviler dişlere veya çenelere çok hafif kuvvetler uygulanarak yapılır. Probleminizin ciddiyetine göre tedavi şekli belirlenir.
Kliniğimizde ilk randevunuzdan son kontrol muayenenize kadar her süreçle özenle ilgileniyoruz, ağız ve diş sağlığı kadar memnuniyetiniz de bizim ve doktorlarımız için önceliklidir.
Dt. Hakim TÜRKOĞLU Etimesgut Diş Kliniği – Web sitesinde bulunan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır.
Copyright © 2022